Składniki:
3 szklanki białej fasoli, 2 duże ziemniaki, 1 pomidor, 1 cebula, po pół łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, po łyżce oliwy z oliwek i soku z cytryny, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą, taką ilością, żeby dobrze przykrywała nasiona. Moczyć co najmniej 12 godzin, najwygodniej - przez noc. Następnego dnia do garnka z fasolą i wodą, w której się moczyła (jeśli fasola "wciągnęła" wodę - dolać), dodać w całości: obrane ziemniaki, obraną cebulę i pomidora ze skórką. Gotować do miękkości fasoli (w czasie gotowania ewentualnie uzpełniać wodę), a gdy jest już miękka, wyjąć cebulę i wyrzucić, a ziemniaki, pomidora (zdjąć skórkę) i połowę fasoli przełożyć do miseczki. Rozgnieść albo zmiksować i z powrotem przełożyć do garnka z fasolą, dodać majeranek i tymianek, sporo soli i pieprzu i gotować jeszcze 10 minut, na koniec dodać oliwę i sok z cytryny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kasia |