Potrawą, która co roku znajduje się na moim wigilijnym stole, jest kulebiak. By oszczędzać czas tak potrzebny przed kolacją wigilijną, przyrządzam go z mrożonego ciasta francuskiego. Dzięki temu kulebiak jest mniej pracochłonny, i więcej czasu pozostaje na gotowanie innych dań. Dopieszczam jedynie grzybowo-kapuściany farsz z orzechami.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
pół kg kiszonej kapusty,
wigilijny olej rzepakowy (3 łyżki),
10 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
2 jaja ugotowane na twardo,
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,
1 listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
jajko,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć na dwie godziny, następnie pokroić w paseczki.
Wodę z moczenia grzybów pozostawić.
Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę pokroić i smażyć na oleju wigilijnym, aż się zeszkli.
Dodać grzyby i jeszcze smażyć około 10 minut.
Następnie dołożyć odciśniętą kapustę, podlać wodą z moczenia grzybów, osolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem, aż farsz będzie zwarty.
Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty razem z rozdrobnionymi orzechami.
Ciasto francuskie rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Każdy prostokąt ciasta posmarować masłem i układać jeden na drugim.
Dwa płaty odłożyć nieposmarowane.
Ciasto rozwałkować na jeden duży płat.
Wypełnić go farszem i dobrze skleić.
Z pozostawionego ciasta wykroić foremką gwiazdki i ozdobić nimi kulebiak.
Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |