Kulebiak - Przepis

Przepis kulinarny
Kulebiak Zobacz 11 zdjęć

Potrawą, która co roku znajduje się na moim wigilijnym stole, jest kulebiak. By oszczędzać czas tak potrzebny przed kolacją wigilijną, przyrządzam go z mrożonego ciasta francuskiego. Dzięki temu kulebiak jest mniej pracochłonny, i więcej czasu pozostaje na gotowanie innych dań. Dopieszczam jedynie grzybowo-kapuściany farsz z orzechami.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
pół kg kiszonej kapusty,
wigilijny olej rzepakowy (3 łyżki),
10 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
2 jaja ugotowane na twardo,
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich,
1 listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
jajko,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Grzyby namoczyć na dwie godziny, następnie pokroić w paseczki.

Wodę z moczenia grzybów pozostawić.

Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać zimną wodą i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.

Cebulę pokroić i smażyć na oleju wigilijnym, aż się zeszkli.

Dodać grzyby i jeszcze smażyć około 10 minut.

Następnie dołożyć odciśniętą kapustę, podlać wodą z moczenia grzybów, osolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem, aż farsz będzie zwarty.

Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty razem z rozdrobnionymi orzechami.

Ciasto francuskie rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Każdy prostokąt ciasta posmarować masłem i układać jeden na drugim.

Dwa płaty odłożyć nieposmarowane.

Ciasto rozwałkować na jeden duży płat.

Wypełnić go farszem i dobrze skleić.

Z pozostawionego ciasta wykroić foremką gwiazdki i ozdobić nimi kulebiak.

Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Kulebiak: Podobne przepisy

Powiązane Tematy