Składniki:
- 1 margaryna,
- 1 szkl. cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- paczka wafli,
- 1 galaretka,
- 2 paczki herbatników.
Jak przyrządzić?
2 wafle (z paczki dużych) owinąć, każdy osobno, w mokre ściereczki, aby namiękły, żeby można było je zwijać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody oczywiście gotowanej. Margarynę utrzeć z cukrem dodać kakao oraz po trochu przestudzoną galaretkę, ale nie całkiem zimną, ponieważ wtedy masa łatwo może się zważyć. Następnie wkruszyć herbatniki i pozostałe 2 duże wafle (najpierw herbatniki). Herbatniki nie muszą być pokruszone na pył, wystarczy je drobno połamać, wafle również. Wszystko dobrze wymieszać.Namokniety wafel rozłożyć na kawałku folii aluminiowej, rozsmarować połowę masy, potem nałożyć drugi wafel i wyłożyć pozostałą masę. Zwinąć w rulon (jak roladę), owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Potrzebne przybory:
Ściereczki, miska.
Jak podawać?
Pokrojoną skośnie.
Uwagi:
W ten sposób wyjdzie jedna gruba rolada, a można każdy wafel smarować i zwijać oddzielnie, wtedy otrzymamy dwie cieńsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Tes |