Salceson - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 margaryna,
- 1 szkl. cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- paczka wafli,
- 1 galaretka,
- 2 paczki herbatników.

Jak przyrządzić?

2 wafle (z paczki dużych) owinąć, każdy osobno, w mokre ściereczki, aby namiękły, żeby można było je zwijać. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody oczywiście gotowanej. Margarynę utrzeć z cukrem dodać kakao oraz po trochu przestudzoną galaretkę, ale nie całkiem zimną, ponieważ wtedy masa łatwo może się zważyć. Następnie wkruszyć herbatniki i pozostałe 2 duże wafle (najpierw herbatniki). Herbatniki nie muszą być pokruszone na pył, wystarczy je drobno połamać, wafle również. Wszystko dobrze wymieszać.Namokniety wafel rozłożyć na kawałku folii aluminiowej, rozsmarować połowę masy, potem nałożyć drugi wafel i wyłożyć pozostałą masę. Zwinąć w rulon (jak roladę), owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Potrzebne przybory:

Ściereczki, miska.

Jak podawać?

Pokrojoną skośnie.

Uwagi:

W ten sposób wyjdzie jedna gruba rolada, a można każdy wafel smarować i zwijać oddzielnie, wtedy otrzymamy dwie cieńsze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt5 zł
AutorTes

Salceson: Podobne przepisy

Salceson: wypróbuj również

Zdradził z brzydszą i głupszą

... Kafeterii internauta o nicku waleczny: Jeśli codziennie jesz najlepszą na świcie szynkę, to po kilku latach masz jej tak dość, że salceson wydaje ci się niesamowitym smakiem. Trudno ...

dawno temu

Przepis na żołądki drobiowe

... , z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson. Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości ...

dawno temu

Ozorki wieprzowe

... wykorzystywane przy wytwarzaniu jedzonej przez nas kaszanki, pasztetów, salcesonu bądź parówek, wchodzących w skład hot dogów. Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie potraw z podrobów. Najważniejsze, by ...

dawno temu

Na anemię chorują otyli

... się w nich żelazo przyswajane przez organizm w 30 proc. Dlatego warto sięgać po podroby - szczególnie wątrobę wieprzową i czarny salceson, mięso wołowe, mięso indycze i kurze. Potrawy mięsne należy ...

dawno temu

Miasto czy wieś? Gdzie zamieszkać?

... toaletowego i włosów), salceson i wódka w ćwiartkach. Nie masz fury, siedzisz sobie na wsi i gapisz się na niebo. Tyle tu można, bo innych rozrywek brak. Kupiłam samochód, żeby dojeżdżać na uczelnię ...

dawno temu

Co do herbaty

... jest od ponad 300 lat. Z powodzeniem i od dawna dodaje się ją do rozmaitych mięs, zwłaszcza baraniny, ryb i drobiu. Przyprawia nią salceson, aromatyzuje ocet. U nas można ją spotkać nie tylko w sklepach ...

dawno temu

Kij od kaszanki

... . Salceson, spalony kotlet. Bułgarski pasterz owiec. Świniopas. Ludzka wyobraźnia w materii przekleństw nie ma granic: Brudny rzep. Futerał na cepy. Komunistyczny flet. Mutant. Wiejski paznokieć. Worek ...

dawno temu

Alimenciarstwo

... kwestię dla siebie. Być może wypruwam sobie żyły, mieszkam pod mostem, żrę wyłącznie zgniły salceson, a wszystko co nastukam tutaj i nie tylko, natychmiast tracę w ramach niegdysiejszego sukcesu ...

dawno temu

Powiązane Tematy