Blok czekoladowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką. Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki. Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.

Potrzebne przybory:

Garnek, mikser, prostokątna forma, trochę papieru do pieczenia lub folii (aby masa nie przylgnęła do formy.)

Uwagi:

ŻADNEGO PIECZENIA! BŁYSKAWICZNIE SIĘ PRZYGOTOWUJE, ODPORNE NAWET NA NIEDOŚWIADCZONYCH W KUCHNI ;)Trzeba uwijać się z dodawaniem herbatników, ja wygiełam łyżkę za pierwszym razem - masa bardzo szybko gęstnieje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćbardzo dużo
Przybliżony koszt10 zł
AutorLeKsiA

Blok czekoladowy: Podobne przepisy

Blok czekoladowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy