Składniki:
- 4 piersi kurze,
- 3-4 jajka (zależnie od wielkości),
- przyprawa do drobiu,
- olej rzepakowy lub oliwa.
Jak przyrządzić?
Piersi umyc odsaczyc w papierowym ręczniku. Pokroić na kostki wielkości pudelka od zapałek. Oprószyć przyprawą do kurczaków. Ubić na sztywno pianę z jajek, powoli dodając zółtka i rozmieszac. Na patelni rogrzać tłuszcz. Kawałki kury obtaczac w pianie z żółtkami, wkładac na rozgrzany tłuszcz, smażyc krótko, na złoty kolor z obu stron. Przekładac do naczynia do zapiekania. Pozostały tłuszcz przelac do naczynia, wstawic potrawę do piekarnika i piec w temp. ok. 200C 20 minut.
Potrzebne przybory:
Talerz do piany, ubijaczka, patelnia, naczynie do zapiekania.
Jak podawać?
Podawac na stół w naczyniu do zapiekania z ryżem na sypko i np. sałatka z cykorii.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Kucharka |