Składniki:
- cebulka (lub seler) konserwowana (1 słoik),
- puszka kukurydzy i marchwi (po sztuce),
- szynka / 25 dkg,
- puszka czerwonej fasolki /1 szt.,
- ogórki konserwowe / 5 dkg,
- jajka / 5 szt.,
- duży por /1 szt.,
- majonez / 1 duży słoik,
- żółty ser / 25 dkg,
- natka pietruszki /1 i 1/2 łyżki posieknej.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki układamy warstwami w szklanym przejrzystym naczyniu (szklana kula) wg kolejności podanej w przepisie, tzn. na dnie nr 1, czyli cebulka na końcu warstwa sera i natki.Warzywa z puszek należy odsączyć. Szynkę pokroić w paseczki,ogórki w kostkę. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pora pokropić w cienkie plasterki. Na wierzchu wyłożyć majonez i posypać żółtym serem, startym na dużych oczkach tartki.
Tak ułożone składniki wraz z naczyniem należy przykryć folią i włożyć do lodówki na 12-24 godz.Przed podaniem sałatkę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Nabieramy od góry do dołu, tak aby w porcji ująć wszystkie warstwy.
Potrzebne przybory:
Salaterka przezroczysta, deseczka do krojenia, nóż, łyżka z długim trzonkiem do nabierania porcji, folia aluminiowa do przykrycia, otwieracz do puszek.
Jak podawać?
W misce przezroczystej (salaterce) jako dostawka.
Uwagi:
Naczynie powinno być przezroczyste, gdyż oprócz walorów smakowych, sałatka funduje wrażenia estetyczne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Kaloryczność | 1 porcja = 285 kcal |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | aisza |