Sk艂adniki:
- cebulka (lub seler) konserwowana (1 s艂oik),
- puszka kukurydzy i marchwi (po sztuce),
- szynka / 25 dkg,
- puszka czerwonej fasolki /1 szt.,
- og贸rki konserwowe / 5 dkg,
- jajka / 5 szt.,
- du偶y por /1 szt.,
- majonez / 1 du偶y s艂oik,
- 偶贸艂ty ser / 25 dkg,
- natka pietruszki /1 i 1/2 艂y偶ki posieknej.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wszystkie sk艂adniki uk艂adamy warstwami w szklanym przejrzystym naczyniu (szklana kula) wg kolejno艣ci podanej w przepisie, tzn. na dnie nr 1, czyli cebulka na ko艅cu warstwa sera i natki.Warzywa z puszek nale偶y ods膮czy膰. Szynk臋 pokroi膰 w paseczki,og贸rki w kostk臋. Jaja ugotowa膰 na twardo i pokroi膰 w kostk臋. Pora pokropi膰 w cienkie plasterki. Na wierzchu wy艂o偶y膰 majonez i posypa膰 偶贸艂tym serem, startym na du偶ych oczkach tartki.
Tak u艂o偶one sk艂adniki wraz z naczyniem nale偶y przykry膰 foli膮 i w艂o偶y膰 do lod贸wki na 12-24 godz.Przed podaniem sa艂atk臋 posypujemy drobno posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Nabieramy od g贸ry do do艂u, tak aby w porcji uj膮膰 wszystkie warstwy.
Potrzebne przybory:
Salaterka przezroczysta, deseczka do krojenia, n贸偶, 艂y偶ka z d艂ugim trzonkiem do nabierania porcji, folia aluminiowa do przykrycia, otwieracz do puszek.
Jak podawa膰?
W misce przezroczystej (salaterce) jako dostawka.
Uwagi:
Naczynie powinno by膰 przezroczyste, gdy偶 opr贸cz walor贸w smakowych, sa艂atka funduje wra偶enia estetyczne.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Kaloryczno艣膰 | 1 porcja = 285 kcal |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | aisza |