Sk艂adniki:
ok. 1 kg burak贸w, opakowanie sera Feta, 1 puszka czeronej fasoli, 2 czerwone cebule, 3 z膮bki czosnku, sok z ok. 1 cytryny, oliwa, przyprawy: s贸l, pieprz, imbir.
Jak przyrz膮dzi膰?
Buraki gotujemy w 艂upinach do mi臋kko艣ci (czyli ok. godziny). Potem studzimy, obieramy i kroimy na niewielkie kawa艂ki. Cebul臋 siekamy w pi贸ra, czosnek drobno kroimy i ucieramy z sol膮. Cebul臋 polewany sokiem z cytryny, aby zmi臋k艂a. Fasol臋 po wyj臋ciu z puszki p艂uczemy na sitku. Ser kroimy w wi臋ksz膮 kostk臋. W du偶ej misie 艂膮czymy sk艂adniki, przyprawiamy i polewamy oliw膮.
Potrzebne przybory:
garnek, deska, n贸偶
Uwagi:
Najlepiej smakuje pozostawiona na noc w lod贸wce.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Kaloryczno艣膰 | niska |
Przybli偶ony koszt | 6 z艂 |
Autor | dorotte |