Składniki:
ok. 1 kg buraków, opakowanie sera Feta, 1 puszka czeronej fasoli, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, sok z ok. 1 cytryny, oliwa, przyprawy: sól, pieprz, imbir.
Jak przyrządzić?
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości (czyli ok. godziny). Potem studzimy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w pióra, czosnek drobno kroimy i ucieramy z solą. Cebulę polewany sokiem z cytryny, aby zmiękła. Fasolę po wyjęciu z puszki płuczemy na sitku. Ser kroimy w większą kostkę. W dużej misie łączymy składniki, przyprawiamy i polewamy oliwą.
Potrzebne przybory:
garnek, deska, nóż
Uwagi:
Najlepiej smakuje pozostawiona na noc w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | dorotte |