Cymes marchewkowy

Przepis kulinarny

Składniki:

marchewka, ziemniaki, woda, mąka pszenna, żeberko wieprzowe, sól

Jak przyrządzić?

Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostę w ilości odpowidziej do liczby osób, w stosunku 1:1. Do garnka włożyć najpierw żeberko, podgotować około 10 min, odszumować. Następnie dodać marchewkę, pogotować też około 10 min. na wolnym ogniu a następnie dodać pokrojone ziemniaki. Wody powinno być tylko tyle, aby zakrywała zawartość garnka, osolić do smaku i gotować do miękkości marchewki i ziemniaków. Gdy będą już ugotowane, nie odlewamy lecz zasypujemy niewielką ilością mąki i zagrzewamy mieszając.

Potrzebne przybory:

Są w każdej kuchni.

Jak podawać?

Kalorycznośc potrawy zależy od dodatków. Danie to stanowi podstawę głównego dania obiadowego. Może być podane bez mięsa, polane tłuszczykiem z cebulką. Możemy podawać je z pulpetami i sosem lub inną porcją mięsa np. pieczonym kurczakiem, kotletem nielonym lub schabowym albo inną porcją mięsa albo kotlecikami sojowymi, polane sosem lub tłuszczykiem z cebulką. Do tego jeszcze jakaś sezonowa surówka i mamy stosumkowo prosty obad w nowej szacie, życzę samacznego!

Uwagi:

Danie łatwe do przygotpwania a o kalorycznści decyduja dodatki. Żeberko gotowane w garnku poprawia smak, zamiast niego mozna dać łyzkę samlcu lub masła, też dobre.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Porcjedecydujesz sama
Kalorycznośćzależy od podanych dadatków
Przybliżony koszt3 zł
Autorklaps

Cymes marchewkowy: Podobne przepisy

Cymes marchewkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy