Składniki:
marchewka, ziemniaki, woda, mąka pszenna, żeberko wieprzowe, sól
Jak przyrządzić?
Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostę w ilości odpowidziej do liczby osób, w stosunku 1:1. Do garnka włożyć najpierw żeberko, podgotować około 10 min, odszumować. Następnie dodać marchewkę, pogotować też około 10 min. na wolnym ogniu a następnie dodać pokrojone ziemniaki. Wody powinno być tylko tyle, aby zakrywała zawartość garnka, osolić do smaku i gotować do miękkości marchewki i ziemniaków. Gdy będą już ugotowane, nie odlewamy lecz zasypujemy niewielką ilością mąki i zagrzewamy mieszając.
Potrzebne przybory:
Są w każdej kuchni.
Jak podawać?
Kalorycznośc potrawy zależy od dodatków. Danie to stanowi podstawę głównego dania obiadowego. Może być podane bez mięsa, polane tłuszczykiem z cebulką. Możemy podawać je z pulpetami i sosem lub inną porcją mięsa np. pieczonym kurczakiem, kotletem nielonym lub schabowym albo inną porcją mięsa albo kotlecikami sojowymi, polane sosem lub tłuszczykiem z cebulką. Do tego jeszcze jakaś sezonowa surówka i mamy stosumkowo prosty obad w nowej szacie, życzę samacznego!
Uwagi:
Danie łatwe do przygotpwania a o kalorycznści decyduja dodatki. Żeberko gotowane w garnku poprawia smak, zamiast niego mozna dać łyzkę samlcu lub masła, też dobre.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | decydujesz sama |
Kaloryczność | zależy od podanych dadatków |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | klaps |