Składniki:
3 torebki ryżu długoziarnistego,
2 średnie cebule,
2 średnie pomidory,
średnia czerwona papryka,
średnia żółta papryka,
mały koncentrat pomidorowy,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki śmietany,
płaska łyżeczka słodkiej papryki,
płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
pół łyżeczki vegety,
pół łyżeczki masła,
4 łyżki oleju,
do smaku: sól, pieprz, maggi.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko ALE na PÓŁMIĘKKO! odsączyć i odstawić.
Cebule i pomodory obrać, pokroić w kostkę; papryki pokroić w kostkę; na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebule, papryki i pomidory, przesmażyć, dodać wrzątku i dusić aż zmiękną; dodać w połowie duszenia: koncentart, ketchup, śmietanę, przyprawy. Sos powinien być gęsty i w ilości 1:5 w stosunku do ryżu. Do gotowego sosu dodać ryż, wymieszać i smażyć około 10 minut; ryż podawać na ciepło; najlepiej smakuje z kurczakiem.
Smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 osób |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | dammic |