Składniki:
ok. 3/4 szklanki ryżu sypkiego,
ok. 600 ml rosołu (według uznania drobiowy albo warzywny, może być z kostki),
1 duża cebula,
3 średnie pomidory,
po 1 zielonej i żółtej cukinii,
1 papryka czerwona,
1 większa marchewka,
ok 1 łyżki margaryny
przyprawy: vegeta, pieprz, curry żółte, rozmaryn, majeranek, tymianek, sól jeżeli jest potrzebna.
W okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa lub przy braku czasu z powodzeniem można użyć mieszanek warzywnych mrożonych.
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie (najlepiej robić to w garnku), pomidory obrać ze skórki i pokroić na cząstki (jeżeli ktoś nie lubi kwaskowatego posmaku z pestek pomidora można je usunąć), cukinie umyć, usunąć pestki i pokroić w półplasterki, z papryki usunąć pestki i pokroić w niezbyt długie paski, obraną marchewkę w półtalarki. Do podsmażonej cebuli dodać paprykę i marchewkę, gdy troszkę zmiękną dodać pozostałe warzywa i dusić kilka minut, aż pomidory się rozpadną (można je dodać razem z papryką ale niekoniecznie). Następnie wlewamy wywar i dodajemy przyprawy do smaku (ja osobiście przypraw nie żałuję, gdyż one nadają smak potrawie, ale to zależy od gustu) oraz wsypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dopóki ryż nie zmięknie i nie wchłonie wywaru.
Jak podawać?
Potrawę można podawać samą lub posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Kaśka |