Składniki:
1 duży bakłażan,
2 żółte papryki,
cebula,
10 listków bazylii,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 g makaronu typu spaghetti,
50 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
sproszkowana słodka papryka,
świeżo mielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć plastry bakłażana i dobrze je usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypać sproszkowaną papryką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 5 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odsączyć, dodać do warzyw. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Rozłożyć na ogrzane talerze, posypać startym parmezanem.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, garnki.
Jak podawać?
Najlepiej na talerzu takim jak na zupe. Polecam, pyszne!
Uwagi:
Danie można posypać pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ASIEŃKA |