Składniki:
Kurki, ale w w wielkiej trwodze weźmy te na jednej nodze, takie leśne grzybki zdrowe, żółte - nigdy kolorowe, do tego masła świeżego, nigdy jednak roślinnego, trochę soli, nieco pieprzu, cebulka będzie na wierzchu. I śmietana, gęsta, wiejska, ze wsi wieźć ją nie musimy, w sklepie dobrą też kupimy.
Jak przyrządzić?
Do lasu się trzeba wybrać, lub na targu kurki wybrać. Z szklanki dwie nam kurek trzeba, by smak iście poczuć nieba. Czyste świeże i pachnące lekko trzeba obgotować, poźniej na rozgrzane masło na patelnię je zachować. Drobno zeszlić też cebulkę, dusić razem pod przykryciem, tak by z naszych złotych kurek, wyszło tlące tam się życie. Lekko wszystko to solimy, pieprzem nieco omaścimy, dolewamy już śmietanę, żeby wyszło super danie. Krótko to się jeszcze smaży, niech się dusi, niech się warzy, tak by wlana tam śmietana, znikła i wyparowała cała. Teraz tylko brać pieczywa, no i zjadać szybko, żywo, no bo przyjdą może goście a nam pozostanie pościć :(
Potrzebne przybory:
Patelnia
Jak podawać?
Z pieczywem najsmaczniejsze, lecz pięknie wygląda, z maleńkimi, ziemniaczkami, gotowanych z obierkami.
Uwagi:
Mniam, mniam, na kurki ochotę mam :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 17 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | toja1111 |