Kochasz ptysie? Dowiedz się, jak w prosty sposób wykonać ten deser w domu!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuNiezwykle kruche i doskonałe w smaku ciasto połączone z kremową, bitą śmietaną - i jak tu nie kochać ptysiów? Jestem przekonana, że udając się do cukierni często sięgasz właśnie po to ciastko! Są na tyle lekkie i mają dobrze wyważony słodki smak, że po zjedzeniu jednego ptysia nie czujesz przesłodzenia i ciężkości na żołądku. Na pewno ucieszy cię informacja, że te smaczne ciastka możesz wykonać samodzielnie w domu!
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ten deser jest bardzo trudny w wykonaniu. W rzeczywistości to bardzo proste! Myślę, że już przy pierwszym podejściu uda ci się wykonać te pyszne ciastka z doskonałą bitą śmietaną. Do wykonania domowych ptysiów potrzebne ci będzie:
- 240 ml wody;
- ¼ łyżeczki soli;
- 110 g masła pokrojonego w kostkę;
- 125 g mąki pszennej;
- 300 ml śmietany kremówki;
- 4 jajka;
- 200 g stopionej czekolady.
I jak ci smakują te domowe ptysie? Według mnie są niesamowite!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze