Składniki:
karp, 2-3 jajka, bułka tarta, cebula, sól, pieprz, olej lniany.
Jak przyrządzić?
Namoczonego karpia zeskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, umyć i wyłożyć na talerz. Cebule pokroić w krążki i obłożyć nią karpia. Odstawić rybę na ok. 12 godzin. Cebula usunie mulisty zapach! Zdjąć cebulę, pokroić karpia w dzwonki, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce. Rozgrzać olej lniany na patelni (wlać więcej oleju) i kłaść karpia na rozgrzany tłuszcz. Smażyć w pianie olejowej z dwoch stron na małym ogniu. Karp po usmażeniu nadaje się od razu do spożycia.
Jak podawać?
Niezastąpiona potrawa na wigilijny stół.
Uwagi:
Ten olej nadaje mu super smak i zapach! Palce lizać!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Adamska |