Składniki:
awokado,
2 pomarańcze,
2 pomidory,
1 mała cebula,
25 g płatków migdałowych,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyzka octu winnego,
sok z cytryny,
natka pietruszki posiekana,
parę czarnych oliwek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się "przegryzły".
Potrzebne przybory:
Półmisek, nóż, łyżka.
Jak podawać?
Jako przystawkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | gabizientek |