Składniki:
a) 4 - 6 całych pstrągów
b) listki laurowe
c) oliwa z oliwek
d) pieprz
e) sól
f) sok z cytryny
składniki na sos:
a) 1 obrany i posiekany pomidor
b) 3 łyżki mielonych migdałów
c) pół ząbka rozgniecionego czosnku
d) pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
e) szczypta soli
f) 3 łyżki winnego octu
g) 3/4 szklanki oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki sosu (oprócz oliwy i octu) - ucieram na gładką masę. Przekładam do miski i wlewam ocet i oliwę. Oliwę dodaję małymi porcjami, by dobrze się wchłaniała, intensywnie mieszając trzepaczką. Doprawiam sos solą i pieprzem i odstawiam na bok. Ryby dokładnie myję, wnętrze posypuję solą i pieprzem a także do środka wkładam listek laurowy. Skórę smaruję oliwą i sokiem cytrynowym. Układam na nagrzany grill i opiekam każdą stronę przez ok. 5 minut. Podczas pieczenia na ruszcie - smaruję sokiem cytrynowym i oliwą. Danie rybne można podawać z sosem i smażonymi w talarki ziemniakami.
Jak podawać?
Ja serwuję domownikom potrawę z sosem (przepis wyżej podany) i smażonymi w talarki ziemniakami.
Uwagi:
Potrawa wspaniale smakuje. Rybę na talerzu można jeszcze udekorować kawałkami cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Emil |