Składniki:
6 łyżek wina (według uznania), 1 łyżka wody, 3 łyżki kakao, 1 kostka masła lub margaryny do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 4 jaja, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Wino, wodę, kakao, masło i cukier zagotować i ostudzić, do ostudzonej masy dodac 4 żółtka i dobrze wymieszać, odlać ok. pół szklanki masy i odłozyć. Do pozostałej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą piane z białek. Wlać do przygotowanej blaszki keksówki lub babkowej i piec ok. 40 minut w temp. ok. 170 stopniach, ostudzoną babkę polać wcześniej odłożoną masą!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ag@ |