Składniki:
80 dag cukinii, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, 1/8 l zielonej oliwy z oliwek, 1/8 l soku pomidorowego, 1/2 lyżeczki czarnego pieprzu, 10 dag kielbasy, 10 dag sera edamskiego.
Jak przyrządzić?
Cukinię pokroić ukośnie w plasterki grubości 2 cm. Plastry ułożyć jeden obok drugiego na papierowej serwetce, posolić i odstawić na 30 minut do odleżenia. Obrany czosnek posolić i rozgnieść. Cukinię osuszyć. Rozgrzać 2 lyżki oliwy, obsmażyć na niej cukinię i przelożyć na papierową serwetkę. Na patelnię wylać resztę oliwy, wymieszać z sokiem pomidorowym, czosnkiem i pieprzem, następnie dodać cukinię, wymieszać i odstawić do schlodzenia do następnego dnia. Cukinię następnego dnia podgrzać, dodać plasterki kielbasy i starty ser. Smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Rysiek |