Składniki:
2 filety z pangi,
łyżka mąki,
łyżka masła,
kostka rosołowa, szklanka wody,
2 łyżki musztardy,
sól, biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozmrożone filety z pangi oprószam solą i białym pieprzem, piekę rybę (ja to robię w patelni zeptera, ale jeśli ktoś nie posiada to proponuję upiec w piekarniku w folii), żeby była soczysta (piec ok. 25-30 min), następnie przygotowuję sos. W garnuszku rozpuszczam łyżkę stołową masła i tyle samo dodaję mąki, mieszam aż będzie złoty kolor, następnie dodaję szklankę rosołu (wcześniej przygotowanego z kostki rosołowej i wody) aż do osiągnięcia konsystencji sosu, na koniec dodaję 2 łyżki musztardy (polecam chrzanową z kamisa). Gotowe.
Jak podawać?
Pangę w sosie chrzanowym podaję z warzywami gotowanymi na parze (brokuł, marchewka, fasolka szparagowa, wg pory roku) i z ziemniakami (też gotuję na parze bo warzywa są wtedy chrupkie i pełnowartościowe).
Uwagi:
Zamiast musztardy można dodać koperek (najlepiej surowy lub mrożony) lub czosnek. Wtedy wyjdzie sos koperkowy lub czosnkowy.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Urszula |