Wołowina po burgundzku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości,
150g wędzonego boczku,
butelka czerwonego wytrawnego wina,
2 małe pory,
2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego,
2 duże cebule,
2 marchewki,
3 ząbki czosnku,
pęczek natki,
tymianek,
liść laurowy,
12-20 małych cebulek,
łyżka mąki,
4 łyżki smalcu.

Jak przyrządzić?

Pory, marchewki, selera, duże cebule umyć, obrać i pokroić na małe kawałki lub plasterki. Włożyć je do naczynia wraz z podzieloną na gałązki natką, tymiankiem, liściem laurowym, obranym i posiekanym czosnkiem. Oczyszczone z tłuszczu oraz z żył mięso pokroić na kawałki i ułożyć na warzywach. Dość mocno posypać solą i pieprzem. Polać obficie winem i odstawić na kilkanaście godzin do zamarynowania. Od czasu do czasu poobracać. Gdy mięso będzie zamarynowane (najlepiej na następny dzień), w dużym garnku rozgrzać smalec. Osączone mięso włożyć do garnka i ze wszystkich stron smażyć, potem dodać osączone z marynaty warzywa. Przez chwilę podsmażyć. Płaską łyżkę mąki rozprowadzić odrobiną czerwonego wina z marynaty, wlać do garnka i przez tak ok. 2 min. pogotować, żeby sos zgęstniał. Dodać resztę marynaty, cały czas szybko mieszając zawartość garnka. Pokrojone na cienkie paseczki wędzony boczek dodać do garnka. Przykryć dobrze pokrywką i zostawić na małym odniu na ok. 3,5 h. Obrać małe cebulki. Włożyć je do garnka na 20 min. przed końcem gotowania.

Jak podawać?

Warto podawać z pieczonymi ziemniakami: ziemniaki średniej ale równej wielkosci obieramy i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy piekarnik do 150C-200C, rozkładamy ziemniaki na blasze i wkładamy do piekarnika. Piec tak "na oko" dopóki nie zmiękną.

Uwagi:

Wyłożoną na głęboki półmisek wołowinę posypujemy dość grubo posiekaną natką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autorkundzia

Wołowina po burgundzku: Podobne przepisy

Wołowina po burgundzku: wypróbuj również

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... do gyrosa1 opakowanie zupy cebulowej1 cebulę1 czerwoną, zieloną i żółtą paprykę1 puszkę kukurydzypół butelki sosu cygańskiegopół butelki sosu chilipół litra śmietany 30%oliwę Krok 1 To danie z wołowiną ... lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie maczamy kawałki bagietki. Ten, kto zgubi w serze bagietkę- kupuje kolejną butelkę wina!   Fondue mięsne – zwane też burgundzkim. Zamiast sera, w garnku ... z podgrzewaczem, a następnie, w gęstej masie ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... z wołowiną powinno się teraz gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, kiedy ryż spęcznieje. Krok 7 Kiedy pilaw się ugotuje, a ryż będzie miękki należy odstawić rozgrzewające daniekuchni wschodniej w ciepłe miejsce na 15 minut. ...

dawno temu

Zupa strogonow

... także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow. ... także śmietanę. ...

dawno temu

Kuchnia australijska: Anzac Biscuits

... Australijscy osadnicy przywieźli swoje poczucie smaku z osiemnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Początkowo najpopularniejszymi przepisami były pieczona wołowina, irlandzki gulasz i pudding Yorkshire, jednak surowy klimat praktycznie uniemożliwiał ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy ...

dawno temu

Powiązane Tematy