Składniki:
1 kg wołowiny bez kości,
150g wędzonego boczku,
butelka czerwonego wytrawnego wina,
2 małe pory,
2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego,
2 duże cebule,
2 marchewki,
3 ząbki czosnku,
pęczek natki,
tymianek,
liść laurowy,
12-20 małych cebulek,
łyżka mąki,
4 łyżki smalcu.
Jak przyrządzić?
Pory, marchewki, selera, duże cebule umyć, obrać i pokroić na małe kawałki lub plasterki. Włożyć je do naczynia wraz z podzieloną na gałązki natką, tymiankiem, liściem laurowym, obranym i posiekanym czosnkiem. Oczyszczone z tłuszczu oraz z żył mięso pokroić na kawałki i ułożyć na warzywach. Dość mocno posypać solą i pieprzem. Polać obficie winem i odstawić na kilkanaście godzin do zamarynowania. Od czasu do czasu poobracać. Gdy mięso będzie zamarynowane (najlepiej na następny dzień), w dużym garnku rozgrzać smalec. Osączone mięso włożyć do garnka i ze wszystkich stron smażyć, potem dodać osączone z marynaty warzywa. Przez chwilę podsmażyć. Płaską łyżkę mąki rozprowadzić odrobiną czerwonego wina z marynaty, wlać do garnka i przez tak ok. 2 min. pogotować, żeby sos zgęstniał. Dodać resztę marynaty, cały czas szybko mieszając zawartość garnka. Pokrojone na cienkie paseczki wędzony boczek dodać do garnka. Przykryć dobrze pokrywką i zostawić na małym odniu na ok. 3,5 h. Obrać małe cebulki. Włożyć je do garnka na 20 min. przed końcem gotowania.
Jak podawać?
Warto podawać z pieczonymi ziemniakami: ziemniaki średniej ale równej wielkosci obieramy i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy piekarnik do 150C-200C, rozkładamy ziemniaki na blasze i wkładamy do piekarnika. Piec tak "na oko" dopóki nie zmiękną.
Uwagi:
Wyłożoną na głęboki półmisek wołowinę posypujemy dość grubo posiekaną natką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | kundzia |