Składniki:
- kawał schabu bez kości
- parę ząbków czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny i kolorowy, tymianek, rozmaryn.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i osuszamy. Ok 3,4 ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części. Ostrym nożem nakłuwamy mięso u góry w ten sposób, żeby powstały kieszonki dla naszych słupków czosnku, które wciskamy mocno w każde zagłębienie. Kiedy nadziejemy już schab, bierzemy się za zalewę. Do kubeczka wlewamy olej, sypiemy wszystkie przyprawy (każdej ma byc dużo) i mieszamy z wyciśniętymi przez praskę paroma ząbkami czosnku. Otrzymanym mazidłem smarujemy dokładnie mięso ze wszystkich stron, układamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jak najdłużej - najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, wyjmujemy mięso i wkładamy je do rękawa foliowego, kóry nakłuwamy od góry jakimś szpikulcem. Teraz na blachę i do piekarnika. Po upływie ok. 30 min. zmniejszamy ogień do ok. 200 albo nawet 180 st. i pieczemy jeszcze ok. godziny.
Jak podawać?
Można jeść od razu - po upieczeniu rozcinamy folię i kroimy mięso w grube plastry. Do tego ziemniaki z wody i sos pieczeniowy, niekoniecznie własnej roboty ;-) Można też po wyjęciu z pieca zostawić mięso w folii do ostygnięcia, a potem spożywać przez pare dni jako wędlinę do chleba :-)) A z zastygniętego sosu od pieczenia powstaje w lodówce przepyszna galaretka...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |