Składniki:
1 średni kurczak,
10 szalotek,
3 duże marchewki,
1 duża pietruszka,
1 kostka masła,
1 butelka czerwonego półwytrawnego wina,
sól pieprz tymianek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka wyporcjować na 4-8 porcji w (w zależności od wielkości posolic, popieprzyć, odłożyć na troszkę (około 1 godziny) do lodówki. Na dużej patelni rozpuścić całą kostkę masła i na nim obsmażyć z wierzchu porcje kurczaka. Przełożyć do brytfanny dodać obrane szalotki marchew i pietruszkę (mozna przekroić na połowę), wstawić do rozgrzanego do 200 C piekarnika. Po około 20-30 minutach kurczaka odwrócić i do brtfanny wlać całą butelkę wina. Piec jeszcze około 40 min. co 20 min. odwracając porcje kurczaka. Po wydaniu na talerze sos można podawać bezpośrednio lub zagęścić śmietanką. Podawać z ryżem i jakąś zieloną sałatą (wygląda bardzo dekoracyjnie bo sos robi się troszkę fioletowy, więc na talerzu trikolor) .
Uwagi:
Na początek wyjaśnienie. Mając lat może 15 natknąłem się w którejś z gazet (nie pamiętam tytułu) na przepis przyrządzania kurczaka a'la Cezar. Wtedy udał się znakomicie i odniosłem mój pierwszy sukces kulinarny. Potem przepis zaginął i to co podaję tutaj jest swobodną interpretacją podawaną z zawodnej pamięci ale przepis sprawdziłem osobiście i jest naprawdę wyborny a mieso kruche i soczyste.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | emaus |