Składniki:
- kurczak,
- 3 duże marchewki,
- 1 mały por lub pół średniego,
- 1/4 średniego selera,
- 1 mała cebula,
- 1 średnia pietruszka,
- smalec do obsmażania,
- 1 kostka bulionowa (najlepiej drobiowa),
- sól.
Jak przyrządzić?
Kurczaka osolić i pokroić na porcje. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć poszczególne części do uzyskania lekko złotego koloru. Obsmażone kawałki kurczaka przenieść do garnka, dodać część tłuszczu użytego do obsmażania oraz niewielką ilość bulionu (kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody) i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną "w zapałkę" włoszczyznę i dusić aż zmięknie, a bulion w razie potrzeby uzupełniać wodą.
Potrzebne przybory:
Patelnia i duży garnek.
Jak podawać?
Najlepiej kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek, a wokół nich warzywa. Dobrze smakuje zwłaszcza z ryżem, ale można też jeść z ziemniakami. Można też podać surówkę z jakiś zielonych warzyw (mizeria, kapusta pekińska).
Uwagi:
Ilość warzyw w zasadzie może być dowolna, im więcej tym lepiej. Należy jednak zachować proporcje: najwięcej marchwi, trochę mniej selera i pora, jeszcze mniej cebuli, a najmniej pietruszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agniesia |