Składniki:
1. Kurczak podzielony na części lub poszczególne części kurczaka kupione osobno (np.same udka lub piersi).
2. Pół kilograma (może więcej)soczystych pomidorów obranych ze skórki.
3. Pół szklanki oliwy.
4. Mały kawałek cynamonu (ewentualnie w proszku, ale lepiej w kawałku).
5. Kilka goździków, 5 ziaren pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 listki laurowe.
6. Kilkanaście kaparków, oliwki,pół szklanki rodzynek, 5-10 dkg migdałów (sparzonych i obranych ze skórki).
7. Sól, pieprz, tymianek i majeranek do smaku.
8. Kilka łyżek sherry.
Jak przyrządzić?
Poszczególne kawałki kurczaka obsmażyć i odłożyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory, oliwki, kapary, rodzynki, migdały,cynamon, goździki, laur, zioła. Wszystko to lekko udusić, żeby z pomidorów puścił sok, następnie dolać trochę wody oraz soku pomidorowego(najlepiej zrobionego ze świeżych pomidorów a nie z kartonu lub kilka zmiażdżonych). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać przygotowanymi przyprawami, podlać trochę wodą i dusić sprawdzając co jakiś czas ilość płynu(żeby kurczak nie przywarł). Na kilka minut przed końcem dolać kilka łyżek sherry.
Jak podawać?
Można do tego przygotować kluski śląskie, bo te pasują do potraw, w których jest sos.
Uwagi:
Ja osobiście daję ok 10 dkg rodzynek i tyle samo migdałów (mogą być całe lub pokrojone, jak kto woli, ja daję całe, bo to i szybciej i lepiej wygląda w gotowej potrawie), kaparków dadaję na smak co stanowi ok. pół małego słoika. Zalewę proponuję przygotować w garnku, bo jak pomidory puszczą sok i doleje się wody, to patelnia może okazać się za mała.
Postanowiłam podzielić się z wami tę potrawą, bo mnie bardzo smakuje, ale wszystko zależy od tak zwanego podniebienia czyli od upodobań.
W każdym razie życzę SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 porcji |
Autor | MIRIAM |