Chleb ziołowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 lyzki stolowe oliwy z oliwek,
- 1-2 zabki czosnku,
- ziola:
basylii 1 ½ lyzeczki
oregano ¾ lyzeczki
rosmaryn ¼ lyzeczki
tymianek ½ lyzeczki
- woda ¾ kubka 250 gramowego,
- mleko 6 lyzek stolowych,
- cukier 1 ½ lyzeczki,
- sol 1 ½ lyzeczki,
- maka pszenna typ 405 3 kubeczki 250 gramowe,
- drozdze w proszku 2 ¼ lyzeczki lub swieze ca. 30 gramow.

Jak przyrządzić?

Na patelni rogrzac oliwe z oliwek, zdjac z ognia, dodac wycisniety czosnek i ziola (nie stawiac ponownie na ogniu, bo czosnek sie spali). Drozdze wymieszac z maka, + sola i cukrem (swieze rozpuscic w mleku) + mleko (przy suchych) + woda. Na koncu dodac oliwe z ziolami i zagniesc ciasto, dobrze ugniatajac, dodajac maki, gdy sie kleji, ale nie za duzo, tak zeby maka nie zostala na powierzchni. W cieplym miejscu zostawic do wyrosniecia. Forme keksowke 25 cm wysmarowac maslem, uformowac w niej ciasto i pozostawic do wyrosniecia. Nagrzac piekarnik na 180-200 stopni (zalezy od kuchenki), wstawic forme i piec 30-35 minut. Mozna jesc jeszcze cieply!

Potrzebne przybory:

Forma keksowka, piekarnik.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Autorkaarina

Chleb ziołowy: Podobne przepisy

Chleb ziołowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy