Przepis na chleb - dieta bezglutenowa
PATRYCJA • dawno temu • 2 komentarzeDziś przepis na chleb dla mam, których dzieci są uczulone na gluten. Maluszki pozbawione możliwości smakowania chlebka razowego i pszennego mogą skosztować jego wersji bezglutenowej. Dużej różnicy nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do szkoły, ucieszą niejednego smyka.
Składniki:
40 dag mąki bezglutenowej,
2 szklanki wody oligoceńskiej,
4 łyżki oleju,
3 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
½ łyżeczka soli.
Sposób przyrządzenia
Przygotuj zaczyn: drożdże utrzyj z cukrem i odstaw do czasu, aż urosną. Lekko podgrzej wodę i połącz z drożdżami. Dodaj olej, sól i mąkę. Wyrób ciasto. Możesz w tym celu użyć miksera. Przygotuj formę: posmaruj ją margaryną i wyściełaj papierem do pieczenia. Przelej do formy ciasto. Polej wierzch chleba kilkoma łyżkami wody. Ponacinaj chleb i odstaw do wyrośnięcia. Po kwadransie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez około godzinę.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze