Jemy ją najczęściej i najchętniej podczas Wielkanocy. Dodajemy do białego barszczu. Łączymy z chrzanem i grzybkiem marynowanym. Znakomita na ciepło i na zimno. Przyrządzana solo i pieczona z innymi mięsami. Tak naprawdę, smaczna przez cały rok.
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 150 g boczku wędzonego,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
1) Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie i dzielimy na odcinki po 2-3 sztuki. Robimy to starannie (zakręcając osłonkę w miejscu przecięcia kilkukrotnie), aby nie rozpadła się podczas gotowania. Kładziemy na patelnię wypełnioną gorącą wodą. Zagotowujemy przez kilka minut. Przekładamy na drugą stronę i powtarzamy obgotowanie. Odlewamy wodę z patelni.
2) Nalewamy na dno patelni odrobinę świeżej wody i pomiędzy kawałki kiełbasy wkładamy pokrojony na półplasterki dość tłusty boczek. Całość posypujemy majerankiem. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 25 min., przewracając po 15 min. na drugą stronę i posypując znowu majeranek.
3) Jeśli w tym czasie pieczemy mięsa, pod koniec ich pieczenia dołożyć kiełbasę. Ładnie się przyrumieni i nabierze szlachetniejszego smaku.
Jak podawać?
Do barszczu białego pokrojoną w plasterki. Jako jedno z mięs do półmiska dania głównego (z przypieczonymi plasterkami boczku). Na zimno pokrojoną dość cienko. Z wszelkimi garniturami jarzynowymi.
Uwagi:
Niektórzy zalecają przekłuwanie kiełbasy podczas gotowania. Ja tego nie robię – wydaje mi się, że jest wtedy bardziej soczysta.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | w normie |
Przybliżony koszt | 16 zł |