Przyjemnie łagodny w smaku, rozkosznie chłodny. Kwintesencja truskawki wlodowym grysiku. Idealny do wykorzystania lekko przygniecionych w drodze do domu truskawek. Dla dzieci rzecz jasna w wersji bezalkoholowej.
Składniki:
- 200 g truskawek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka kostek lodu (2/3 szklanki),
- 2 łyżki soku malinowego,
- opcjonalnie 1 kieliszek likieru owocowego (np. pomarańczowego, malinowego),
- kilka listków mięty dla dekoracji.
Jak przyrządzić?
1) Opłukane truskawki kroimy na pół i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Najlepiej rozkładając je płasko na tacce.
2) Gdy owoce są ścięte mrozem, wyjmujemy je i wrzucamy do miksera. Miksujemy na jednolitą masę. Wyjmujemy lód i rozkruszamy go nieco. Dokładamy do truskawek. Dodajemy resztę składników miksując raz jeszcze krótką chwilę.
Jak podawać?
W wysokich szklankach, lub dość szerokich kieliszkach. Dekorujemy listkami mięty i od razu podajemy.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | w normie |
Przybliżony koszt | 5 zł |