Pieczona pierś gęsia - Przepis

Przepis kulinarny
Pieczona pierś gęsia Zobacz 4 zdjęcia

Coraz częściej drób jest sprzedawany w częściach. Dzięki temu możemy przygotować gęś w jej najszlachetniejszym fragmencie – przynajmniej z mego punktu widzenia. Chociaż Wielkanoc nie jest typowym okresem pieczenia gęsi – ja bardzo lubię, gdy coś z drobiu pojawia się wówczas na moim stole. Fakt, że nie muszę się zmagać z całym, okazałym ptakiem ułatwia i skraca proces przygotowań. A smak gęsi skrojonej w cienkie plastry jest przewyborny.

Składniki:

- 1 pierś gęsia ok. 1 ½ kg.

Marynata:
- tymianek,
- czosnek ,
- 1 cytryna lub ocet winny,
- słodka papryka,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Mięso myjemy starannie (jeśli zostało kupione świeże). Jeśli było zamrożone, rozmrażamy powoli – najlepiej w lodówce, co nieco przedłuża proces przygotowania, ale tak właśnie powinno się rozmrażać drób.

Przygotowujemy marynatę: rozdrabniamy czosnek i tymianek (jeśli świeży), dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól i paprykę. Marynatę wklepujemy w gęś i wkładamy do głębokiego naczynia, układając wierzch piersi na dnie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.

2) Pierś umieszczamy w naczyniu do pieczenia (skórka do góry), podlewamy 2 łyżkami wody i skrapiamy wodą z wierzchu. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 min. w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrycie i polewamy kilkakrotnie sosem, który się wytopia. Jeśli zarumienia się zanadto z wierzchu – przykrywamy z powrotem.

3) Po zakończeniu pieczenia czekamy aż mięso ostygnie i wówczas dzielimy je na połowy wzdłuż kości grzbietowej, a następnie skrawamy w cienkie, nieco ukośne plastry.

Jak podawać?

Tak przygotowaną pierś gęsią można podać na 2 sposoby. Na ciepło – jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę. Jak zwykle, niezawodnym dodatkiem będzie borówka lub żurawina.

Uwagi:

Gęś przygotowywana w całości ma dłuższy czas pieczenia ( ok. 60 min. na 1 kg mięsa). Kiedy mamy do czynienia z. piersią czas pieczenia jest krótszy (ok. 50 min na 1 kg).

Z pieczenia gęsi pozostaje sporo smalcu. Jest to jeden z pyszniejszych smalczyków jakie zna kuchnia polska. Po dodaniu majeranku, czosnku i jabłka – będzie fantastyczne smarowidło do chleba. Jeśli będziecie przygotowywać danie zimą – smalec możecie dodać do bigosu.

Świeżych ziół dodajemy zawsze więcej niż suszonych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt35 zł

Pieczona pierś gęsia: Podobne przepisy

Pieczona pierś gęsia: wypróbuj również

Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię

... Dziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera ... dość dużo tłuszczu, ale jej piersi już ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... Zastanawiasz się jaką nowość przygotować na święta? A próbowałaś już potraw z gęsi? Mięso jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dietetyczne, ponieważ zawartość tłuszczu jest minimalna. Możesz ... dowiedzieć się więcej na stronie smaczna ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... to doskonały czas, aby w gronie rodzinnym posmakować gęsi. Jeśli chcemy przygotować gęś, musimy wiedzieć, jak wybrać dobrą gęś. Następnie musimy ją odpowiednio porcjować. Przeczytajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczną gęś. ... . Pieczeń ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane ... w naszym kraju już w XVII wieku, można ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... Jak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Ból piersi

... Nabrzmiałe i obolałe piersi – która z nas tego nie doświadczyła? Bolesność piersi to jeden z objawów zbliżającej się menstruacji, ale nie tylko. Nadwrażliwość piersi może wystąpić niezależnie od cyklu i mieć podłoże chorobowe. Aby móc sobie ...

dawno temu

Co powinnaś wiedzieć o swoich piersiach?

... Piersi są atrybutem kobiecości i symbolem macierzyństwa. Co więcej, są głównym wabikiem na mężczyzn. Każda z nas pragnie, żeby jej piersi były zdrowe i jędrne. Aby tak się stało, należy o nie odpowiednio dbać. Co wiesz o swoich piersiach? ...

dawno temu

Karmienie piersią

... Na czym polega prawidłowe karmienie piersią? Podstawową zasadą jest przystawianie dziecka do piersi a nie piersi do dziecka. Istotną rolę odgrywa również odpowiednie uchwycenie piersi i dziecka ...

dawno temu

Badanie piersi – jak wykonać je samodzielnie?

... Badania piersi przy użyciu USG i mammografii są bardzo ważne w profilaktyce raka piersi. Jednak samokontrola jest równie istotna. Im wcześniej zauważyć niepokojące zmiany, tym szybciej przyjdzie rozpoznanie i ewentualne leczenie. Jak badać ...

dawno temu

Badanie piersi

... Rak piersi jest realnym zagrożeniem dla każdej kobiety. W celach profilaktycznych należy regularnie przeprowadzać samobadanie piersi oraz badania u lekarza. Dlaczego samobadanie jest tak ważne ... ? Im wcześniej wykryte zostaną zmiany chorobowe, ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... Co jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad, przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę we dwoje lub piknik z dziećmi? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna – pieczony kurczak ... w przyrządzeniu i wydaje się, że zniosą ...

dawno temu

Samokontrola piersi

... Rak piersi jest najczęściej występującym u kobiet nowotworem złośliwym. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem. ... Rak piersi jest najczęściej występującym u kobiet nowotworem złośliwym. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem. Najczęściej ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się niedzielny obiad, a twoja rodzina nie może patrzeć już na pieczonego kurczaka? Nie bój się zaryzykować i idź o krok dalej w swoich kulinarnych poszukiwaniach ... , które sprawdzają się w smażeniu, ...

dawno temu

Karmienie piersią a ciąża

... Czy w ciąży można karmić piersią? Kobiety decydujące się na kolejną ciążę w czasie, gdy jeszcze mają laktację, są pełne wątpliwości. W jaki sposób karmienie piersią wpłynie na rozwijające się dziecko? Czy ciąża spowoduje zanik mleka matki? ... ...

dawno temu

Powiązane Tematy