Melon ma delikatny zapach owoców z dziecinnych marzeń. Znakomicie komponuje się z twarożkowym, lekkim kremem. Może być deserem na wielkanocnym stole. Rozpływa się w ustach dając uczucie miłej świeżości. Odmienny od naszych tradycyjnych, sernikowych receptur. Jest dobrym pomysłem na kinderbal.
Składniki:
- 1 nieduży melon (żółty),
- 1 twarożek homogenizowany (normalnie tłusty),
- 1 opak. śmietany kremówki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 opakowania galaretki owocowej (jasnej, np. cytrynowej),
- kandyzowane owoce do przybrania.
Jak przyrządzić?
1) Przygotowujemy galaretki. Każdą z nich rozpuszczamy w 400 ml wody, w dwóch oddzielnych naczyniach. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2) Melon rozkrawamy i wybieramy łyżeczką miąższ, w miarę możliwości w kształcie zbliżonym do półkuli. Jeśli mamy gałkę do lodów, będą to na pewno zgrabniejsze kuleczki. Układamy je w miseczce i zalewamy sokiem, który wypłynął w trakcie wybierania z owocu. Resztę melona, skrawamy nożem i miksujemy, lub drobno siekamy. Przygotowane owoce odkładamy w chłodne miejsce.
3) Serek łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem. Mieszamy z wystudzoną galaretką i drobno skrojonym melonem. Wylewamy do przygotowanego naczynia. Odkładamy do lodówki, aby krem stężał ( ok. 30 min.). Gdy konsystencja kremu jest stała, układamy na wierzchu półkulki melona, kandyzowane owoce i zalewamy drugą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na następne 30 min.
Jak podawać?
Kroimy go łopatką starannie, zwłaszcza od strony dna, by się nie rozpadał. Można go układać od razu do kilku pucharków szklanych, by uniknąć porcjowania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 18 zł |