Pyszny obiad, wciągający. Lepiej zrobić więcej, bo nie starcza dla tych, którzy wolno jedzą. Tak przyrządzone ziemniaki są wyjątkowo smaczne i nadają się idealnie na powitanie gości. A przede wszystkim nie trzeba ich obierać! Ziemniaczane łódeczki można wypełniać różnymi farszami, ten jednak idealnie pasuje do sosu nadając potrawie greckiego charakteru.
Składniki:
5 dużych, podobnej wielkości ziemniaków,
opakowanie fety,
duży por,
30 dag chudego wędzonego boczku,
pęczek szczypiorku,
1/2 litra jogurtu, najlepiej bałkańskiego,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Najpierw trzeba zrobić sos, żeby zdążył się przegryźć. Posiekany lub przeciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojony szczypiorek, odrobinę soli i pieprz. Odstawić do lodówki.
Ziemniaki umyć. Nie obierać. Wrzucić do garnka z wrzątkiem na 15 minut. Nie solić. Wyjąć ziemniaki i odczekać, żeby trochę wystygły.
W tym czasie przygotowujemy masę. Pora umyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wrzątkiem na dwie minuty. Odcedzić i wrzucić do miski.
Pokroić boczek w kostkę i usmażyć tak, aby ładnie się zarumienił. Dorzucić go do miski z porem. Dodać fetę.
Delikatnie przekroić każdy z ziemniaków na pół. Łyżką wydłubać 3/4 wnętrza ziemniaków nie naruszając skórki. Połowę wydłubanych fragmentów ziemniaków wymieszać z resztą farszu. Przygotowane łódeczki z ziemniaków, wypełnić farszem i włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek i polać schłodzonym sosem. Potrawa nie wymaga żadnych dodatków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 20 zł |