Kto z nas nie lubi sałatek, zwłaszcza jeśli oprócz warzyw mają jeszcze mięsną wkładkę. Pieczony kurczak, szparagi, ananas, majonez, szczypta curry, drobno posiekane jaja i włoskie orzechy to idealne połączenie. Taką sałatką można rozpocząć i skończyć dzień. Najlepiej podając ją na liściach sałaty masłowej. Ten smak to poezja.
Składniki:
2 filety z kurczaka lub dwa udka,
4 ugotowane na twardo jajka,
słoiczek szparagów konserwowych,
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
puszka ananasów,
natka pietruszki.
Na sos:
5 łyżek majonezu,
5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego,
łyżka łagodnej musztardy,
łyżka curry,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Przyprawionego solą, pieprzem i odrobiną curry kurczaka upiecz na patelni. Wystudzonego pokrój w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jaja oraz natkę pietruszki posiekaj. Ananasa dobrze odsącz i pokrój w paseczki. Dodaj szparagi pokrojone na średniej wielkości kawałki i drobno posiekane orzechy. Wszystkie składniki wymieszaj.
By stworzyć pyszny sos do sałatki połącz następujące składniki: śmietanę lub jogurt naturalny, majonez, musztardę, curry oraz sól i pieprz do smaku. Sos dodaj do pokrojonych składników sałatki i delikatnie wymieszaj całość.
Sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj, na przykład liśćmi sałaty, krążkami ananasa, cząstkami jajka i szparagami. Poczekaj aż sałatka nabierze pełnego smaku. Włóż ją na godzinę do lodówki, a potem zajadaj ze smakiem.
Jak podawać?
Na liściach sałaty masłowej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 18 zł |