Smak i zapach domowego ciasta to dla mnie jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Dzisiaj sklepowe półki aż uginają się pod ciężarem pięknie wyglądających ciast i deserów, ale ciasto przygotowane w domu, z dodatkiem świeżych, aromatycznych owoców jest najlepsze na świecie i nie da się go zastąpić żadnym gotowcem.
Składniki:
0,5 kg jagód,
1 szklanka maślanki,
2 jaja,
szklanka cukru,
torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki oleju,
2,5 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła.
Jak przyrządzić?
Cukier i jaja ubijamy mikserem dodając szklankę maślanki i olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy do ciasta.
Ciasto wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypanąbułką tartą.
Na cieście układamy umyte jagody.
Przygotowanie kruszonki:
Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy tak, aby powstały grudki.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Możemy wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |