Jesienne stragany uginają się od warzyw i ziół. Rozmaryn urósł w ogrodzie do rozmiarów małej choinki. Przyszedł czas na warzywne szaleństwa i wszelakie kombinacje z jego udziałem. Zaletą tego przepisu jest minimalny udział mięsa, choć podczas jedzenia wydaje się, że mamy do czynienia z pełnoprawną mięsną potrawą. Farsz do papryki zależy od naszej wyobraźni. Należy tylko pamiętać o pewnych regułach łączenia składników. W tym przypadku dominantą jest rozmaryn. A to nadaje papryce bardzo ciekawy charakter.
Składniki:
4 papryki,
10 dag pieczarek,
10 dag mielonego mięsa z indyka,
1 ½ szklanki ugotowanego ryżu,
½ szklanki siekanego, świeżego rozmarynu,
duża cebula,
1 jajko,
łyżka oliwy,
sól i pieprz.
Folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Papryki myjemy i delikatnie odcinamy końce z łodyżką. Usuwamy nasiona ze środka i jeszcze raz płuczemy.
Cebulę i pieczarki drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.
Surowe mięso wkładamy do miski i dodajemy poszczególne składniki: podsmażoną cebulę, pieczarki, siekany rozmaryn, jajko oraz ryż.
Całość dokładnie mieszamy, po czym wypełniamy papryki masą.
Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni.
Pieczemy, w zależności od wielkości papryki od 40 minut do 1 godziny.
Jak podawać?
Po upieczeniu rozbieramy z folii i podajemy z bagietką i sałatą.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |