Papryka pieczona z rozmarynem

Przepis kulinarny
Papryka pieczona z rozmarynem Zobacz 5 zdjęć

Jesienne stragany uginają się od warzyw i ziół. Rozmaryn urósł w ogrodzie do rozmiarów małej choinki. Przyszedł czas na warzywne szaleństwa i wszelakie kombinacje z jego udziałem. Zaletą tego przepisu jest minimalny udział mięsa, choć podczas jedzenia wydaje się, że mamy do czynienia z pełnoprawną mięsną potrawą. Farsz do papryki zależy od naszej wyobraźni. Należy tylko pamiętać o pewnych regułach łączenia składników. W tym przypadku dominantą jest rozmaryn. A to nadaje papryce bardzo ciekawy charakter.

Składniki:

4 papryki,
10 dag pieczarek,
10 dag mielonego mięsa z indyka,
1 ½ szklanki ugotowanego ryżu,
½ szklanki siekanego, świeżego rozmarynu,
duża cebula,
1 jajko,
łyżka oliwy,
sól i pieprz.

Folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Papryki myjemy i delikatnie odcinamy końce z łodyżką. Usuwamy nasiona ze środka i jeszcze raz płuczemy.

Cebulę i pieczarki drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.

Surowe mięso wkładamy do miski i dodajemy poszczególne składniki: podsmażoną cebulę, pieczarki, siekany rozmaryn, jajko oraz ryż.

Całość dokładnie mieszamy, po czym wypełniamy papryki masą.

Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni.

Pieczemy, w zależności od wielkości papryki od 40 minut do 1 godziny.

Jak podawać?

Po upieczeniu rozbieramy z folii i podajemy z bagietką i sałatą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł

Papryka pieczona z rozmarynem: Podobne przepisy

Papryka pieczona z rozmarynem: wypróbuj również

Powiązane Tematy