Gdy wieczorem mają pojawić się goście, trzeba przygotować coś słodkiego do filiżanki herbaty. Jeśli mamy niewiele czasu, dobrym rozwiązaniem jest napoleonka z krakersami. Nie trzeba jej piec w piekarniku, jest słodka, pyszna i delikatna. Ten błyskawiczny deser zawsze się sprawdza. A my zamiast siedzieć w kuchni, możemy więcej czasu poświęcić gościom.
Składniki:
2 paczki krakersów,
0,5l mleka,
2 żółtka,
pół kostki masła,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Odlać pół szklanki mleka, resztę rozrobić z cukrem, cukrem waniliowym i zagotować.
W pozostawionym mleku rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać żółtka i wlać do gorącego mleka.
Wszystko zagotować, energicznie mieszając.
Odstawić do wystygnięcia.
Do zimnej masy dodawać porcjami masło i miksować, aż powstanie gładka, puszysta masa.
W przygotowanej formie ułożyć krakersy, jeden przy drugim, rozsmarować przygotowaną masę i lekko przycisnąć drugą warstwą krakersów.
Wierzch udekorować cukrem pudrem.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |