Paszteciki kojarzą się głównie ze świętami, mogą jednak urozmaicać codzienny obiad i pojawiać się na stole zamiast tradycyjnego kotleta, ziemniaków i surówki. Gdy już pogoda będzie dla nas bardziej łaskawa, stół z białym obrusem można zastąpić kocem na trawie, a porcelanową zastawę - koszykiem. Spożywane na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych, smakują jeszcze bardziej. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, sycące i uniwersalne – na wiele okazji i dla każdego. Warto wprowadzić je do menu.
Składniki:
0,5 kg mąki,
25 dag masła,
2 jajka,
serek homogenizowany (150 g),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 kg mięsa z kurczaka,
0,5 kg pieczarek,
2 cebule,
olej do smażenia,
sól, pieprz wedle uznania.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, do której trzeba dodać masło i posiekać.
Następnie dodać serek homogenizowany, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Ciasto należy podzielić na 4 części, a każdą z nich rozwałkować.
Następnie nałożyć na nie nadzienie i zawinąć.
Farsz:
Pieczarki udusić z cebulą na oleju.
Mięso gotować w wodzie (można przy okazji dodać do wody włoszczyznę i ugotować rosół).
Gdy będzie miękkie, wyjąć z garnka i zmielić razem z pieczarkami.
Wymieszać i doprawić wedle uznania.
Paszteciki piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu pokroić na małe porcje.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub na zimno, z rosołem lub barszczem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20-30 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |