Żeby zjeść smacznie i do syta, nie trzeba wydawać majątku. Wystarczy kilka prostych składników by przygotować smaczną sałatkę. Różnorodną, kuszącą barwami, lekkostrawną i smaczną. Sałatki dobrze komponują się z delikatnymi sosami, łagodnymi serami, drobiem, świeżymi warzywami. Sałatka z mojego przepisu jest doskonałą przekąską, wszystkim smakuje, czego dowodem jest pusta salaterka na koniec spotkania.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka,
1 nieduża kapusta pekińska,
ser feta,
puszka czarnych oliwek bez pestek,
puszka kukurydzy,
2 pomidory,
1 świeży ogórek,
pęczek rzodkiewki,
łyżeczka przyprawy „kebab”,
tłuszcz, olej do smażenia,
2 łyżki ketchupu,
0,5 szklanki majonezu,
4 łyżki śmietany 12%,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą, usmażyć na małej ilości tłuszczu.
Kapustę, pomidory, ogórek, oliwki pokroić.
Kapustę lekko posolić.
Czosnek zmiażdżyć, dodać do majonezu i śmietany, przyprawić solą pieprzem i dokładnie wymieszać.
Mięso, warzywa, kukurydzę, oliwki układać warstwami.
Każdą warstwę polać niewielką ilością sosu majonezowego i odrobiną ketchupu.
Wierzch przybrać pokrojonym w kostkę serem feta.
Wstawić do lodówki na około godzinę w celu połączenia smaków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |