Liczba zwolenników przyrządzania i jadania potraw z grilla ciągle rośnie. Ma to chyba związek z romantyczną tęsknotą za prostym życiem. Rośnie też repertuar przepisów kulinarnych na smakołyki z grilla. Od dawna przestaliśmy się ograniczać do kiełbasek i kaszanki. Chętnie natomiast jadamy szaszłyki, mięsa trzymane w zalewie, warzywa, owoce. Przyrządzamy sosy do potraw z grilla, chrupiące sałatki, prześcigamy się w marynatach do mięs. Jedną z aromatycznych propozycji na grilla są żeberka w marynacie musztardowej.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek musztardy francuskiej,
3 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki miodu,
3 łyżki oleju sojowego,
łyżka octu winnego,
0,5 gałązki rozmarynu,
sól, pieprz,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka majeranku.
Jak przyrządzić?
Przygotować marynatę.
Rozgnieść ząbki czosnku, dodać musztardę, sos i olej sojowy, miód, ocet winny, majeranek, posiekany rozmaryn (może być też suszony).
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodać mąkę ziemniaczaną.
Doprawić solą i pieprzem.
Żeberka oczyścić, umyć i pokroić na porcje.
Posmarować dokładnie marynatą, przekładając na wszystkie strony, odstawić na 2-3 godziny.
Można też zostawić w lodówce na całą noc.
Piec na grillu z obu stron, aż będą miękkie.
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi ziemniakami, surówkami, podpieczoną kromką chleba, ogórkami małosolnymi lub faszerowanymi pieczarkami.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |