Polędwica wieprzowa jest droga i zasługuje na specjalne traktowanie. Przygotowanie jej w grzybowo- śmietanowym sosie daje gwarancję na wyśmienity obiad i choć kosztuje sporo, warto podjąć wysiłek. W końcu błogie miny gości po obiedzie wynagrodzą nam wydatki. W przepisie jest mowa o pieczarkach, ale możemy wykorzystać także świeże grzyby, choćby podgrzybki czy borowiki. Polędwica wymaga krótkiej obróbki i dzięki temu obiad powstaje dosyć szybko.
Składniki:
¼ szklanki oleju,
1,5 kg polędwicy wieprzowej,
2 łyżki masła,
1 duża cebula,
200 g pieczarek,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 szklanka śmietany,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
½ łyżeczki pieprzu.
Jak przyrządzić?
Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy na nieduże kawałki.
Na talerz wysypujemy mąkę i oprószamy nią kawałki mięsa.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki lub borowiki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W rondlu podgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wkładamy polędwicę.
Smażymy ją 2 minuty, wyciągamy i odkładamy na bok pod przykryciem.
Do tego samego rondla wkładamy masło a następnie cebulę, czosnek i po chwili pieczarki.
Po 5 minutach dodajemy bulion, śmietanę, sól i przyprawy.
Całość dusimy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy usmażone wcześniej mięso.
Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 10 minut.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 45 zł |