Gruszki są smaczne i zdrowe, i wbrew panującym opiniom, nie są ciężkostrawne. W Polsce owoc ten zbierany jest od końca lipca do początku listopada. Jest więc jeszcze czas by skusić się na jakąś odmianę. Soczyste i twarde świetnie komponują się ze słodką kruszonką. Proponowany deser jest prosty w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
Składniki:
1 kg gruszek,
szklanka mąki,
¾ szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
szklanka śmietany kremówki 30%,
2 łyżki cukru,
0,5 kg lodów śmietankowych lub waniliowych,
listki mięty do dekoracji,
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i jeszcze raz przekroić na pół.
Formę do tarty posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i ułożyć na niej przygotowane gruszki.
Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny, dodać ¾ szklanki cukru i miękkie masło.
Ciasto wygniatać rękami, aż połączą się składniki i powstaną grudki.
Tak przygotowaną kruszonką posypać gruszki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru.
Jak podawać?
Porcję gruszek z kruszonką układać na talerzach razem z lodami i bitą śmietaną.
Deser udekorować listkiem mięty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |