Dip serowy jest doskonałym dodatkiem nie tylko do chipsów czy krakersów, ale także do wędlin i mięs. Sos z nieco większą ilością jogurtu nadaje się do sałaty lodowej, podawanej do tłustych mięs. Gdy zaś dodamy więcej tartego sera, powstaje twarożek, którym możemy posmarować świeże pieczywo. Jednak najlepszym towarzyszem dipu serowego są chipsy.
Składniki:
15 dag ostrego sera żółtego (np. tylżyckiego),
400 ml gęstego jogurtu (bałkańskiego lub greckiego),
1 łyżka majonezu,
2 spore korniszony,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jogurt przekładamy do salaterki.
Ser trzemy na drobnej tarce, a korniszony kroimy na drobną kosteczkę.
Oba składniki łączymy z jogurtem i majonezem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy od razu z chipsami lub krakersami.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |