Likier rozmarynowy mimo słodkiej nuty, charakteryzuje się także wyrafinowanym, wytrawnym smakiem. Należy tu zwrócić uwagę nie tylko na walory smakowe samego rozmarynu. Jest to roślina, które wspomaga trawienie, doskonale sprawdza się w kuchni, do duszonych mięs. Ma też działanie orzeźwiające.
Składniki:
1,5 szklanki wódki,
łyżeczka igiełek rozmarynu plus jedna cała gałązka,
pół cytryny,
pół szklanki wody,
pół szklanki cukru,
kilka ziaren kolendry,
2 listki mięty.
Jak przyrządzić?
Igiełki rozmarynu i listki mięty zalewamy wódką, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni.
Następnie cedzimy, dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem.
Tak przygotowany płyn wlewamy do butelek, dodajemy kawałek cytryny, gałązkę rozmarynu i kolendrę.
Zamykamy szczelnie butelkę i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
Likier dojrzewa 6 miesięcy.
Jak podawać?
Podajemy w małych kieliszkach i pijemy w niewielkich ilościach.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |