W czasie karnawału staramy się urozmaicić nasze menu, a częstsze wizyty gości skłaniają do kulinarnych poszukiwań. Pokuśmy się więc o coś, co każdemu smakuje, ale zwykle pochodzi z pobliskiej cukierni. Ptysie z bitą śmietaną. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie pracochłonne, a bitą śmietanę możemy zrobić sami lub kupić w sklepie. Warto spróbować, bo efekt jest imponujący.
Składniki:
Ciasto:
8 dag masła,
1 łyżka cukru,
15 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
sól.
Bita śmietana:
500 ml słodkiej śmietanki (30%),
2 łyżki cukru pudru.
1 łyżka cukru pudru do posypania,
masło do wysmarowania formy lub pergamin.
Jak przyrządzić?
Do rondla wlewamy szklankę wody, wkładamy masło, cukier i sól.
Całość musimy zagotować, po czym do rondla wsypujemy mąkę i energicznie mieszając gotujemy jeszcze na małym ogniu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.
Garnek zdejmujemy i chłodzimy, najlepiej na balkonie, około 15 minut.
Teraz przyszedł czas na bitą śmietanę, jeśli mamy wykonać ją samodzielnie.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i miksujemy ją powolutku, pilnując by nie przesadzić i nie utrzeć jej na masło.
Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder.
Odstawiamy ją na jakiś czas w chłodne miejsce.
Do przestudzonej masy na ciasto dodajemy jajka ucierając ją mikserem.
Razem z ostatnim jajkiem dodajemy proszek do pieczenia.
Blachę smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem.
Nakładamy nań kopczyki z masy, pilnując, by odległości między nimi były spore.
Ciastka bardzo urosną.
Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Jeszcze gorące ptysie kroimy na pół i studzimy.
Delikatnie nakładamy do nich bitą śmietanę, przykrywamy i posypujemy cukrem pudrem.
Jak podawać?
Podajemy zimne, pamiętając, że ten typ ciastek nie znosi dłuższego czekania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |