Walentynki za pasem. Pośród swojskich afrodyzjaków szczególną wartość posiada zwykły seler. Od niepamiętnych czasów seler funkcjonuje jako magiczne, rozpalające miłosny żar warzywo. Z medycznego punktu widzenia zastrzyk składników mineralnych i witamin, których pełno w selerze, wzmacnia układ nerwowy i siłą rzeczy potencjał seksualny. Nie każdy jednak jest wielbicielem smaku surowego lub gotowanego w towarzystwie innych warzyw selera. Jednak połączenie smaków selera, sera camembert i orzechów włoskich dowodzi, jak szlachetnym i eleganckim potrafi być składnikiem.
Składniki:
1 duży seler,
2 sery camembert ,
3 łyżki soku z cytryny,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki bułki tartej,
5 orzechów włoskich,
1 łyżka suszonych ziół (tymianek, cząber),
½ szklanki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Seler szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą i wkładamy do wrzątku.
Gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, studzimy i obieramy ze skórki.
Kroimy go na 8 okrągłych plastrów, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
Sery kroimy poziomo na połówki, wycinamy serca.
Każdą z nich wkładamy pomiędzy dwa plastry selera.
Mąkę wysypujemy na talerz, na kolejny bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi drobno orzechami.
Jajko wraz z suszonymi ziołami roztrzepujemy widelcem.
Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku a na końcu w bułce tartej z orzechami.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki krótko, po minucie z każdej strony.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast, z duszonym zielonym groszkiem lub innymi duszonymi warzywami w towarzystwie frytek lub ziemniaków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |