Walentynki mają niewątpliwie wiele zalet. Jednak każdy, kto planuje walentynkowy wieczór, musi uwzględnić fakt, że dzień 14 lutego to apogeum zimy. Krótki wieczór, chłód, czapki, szaliki… Koniecznie trzeba więc rozgrzać atmosferę, zimne drinki zostawiając na letnie wieczory. Meksykański napój miłosny to pomysł na wykorzystanie rumu w gorącym, pachnącym egzotyką drinku. Obowiązkowy udział znanego afrodyzjaku, świeżej wanilii, gwarantuje udany wieczór.
Składniki:
1 laska wanilii,
1 szklanka mleka,
1 łyżka kakao,
2 łyżki wody,
1 łyżka miodu,
1 łyżka cukru,
30 ml białego rumu,
2 krople sosu tabasco.
Jak przyrządzić?
Laskę wanilii wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut.
Wanilię wyjmujemy, rozcinamy na pół.
Wydrążamy ze środka nasiona wraz z miąższem, które wkładamy z powrotem do rondelka.
Dodajemy dwie łyżki wody, kakao, cukier i miód.
Wstawiamy na ogień i mieszając podgrzewamy jeszcze 3 minuty.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy tabasco i ubijamy mikserem przez 2 minuty, by napój się spienił.
Na końcu dodajemy rum, mieszamy.
Jak podawać?
Napój podajemy gorący.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |