W najbardziej szaloną noc w roku, w sylwestra, spotykamy się na balach lub bardziej kameralnie, w gronie przyjaciół na tzw. domówkach. Na tego typu imprezie sprawdzają się różnego rodzaju przystawki. Świetną propozycją może okazać się tatar z łososia – szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny. Efektownie prezentuje się też na stole.
Składniki:
pół kg wędzonego łososia sałatkowego,
2 kiszone ogórki,
czerwona papryka,
słoiczek zielonych oliwek,
sałata,
cebula,
koperek,
cytryna,
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Łososia drobno pokroić.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Ogórek, cebulę, oliwki również drobno pokroić.
Po łyżce papryki, ogórka, cebuli i oliwek dodać do łososia.
Przyprawić łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
Małe filiżanki posmarować pozostałą oliwą, napełnić tatarem z łososia i lekko docisnąć.
Wyłożyć na talerz, przybrać plasterkami cytryny, gałązkami koperku i listkami sałaty.
Obok ułożyć resztę pokrojonej papryki, cebuli, ogórka i oliwek.
Jak podawać?
Podawać z bagietką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |