Jest z nami przez większą część życia, zawsze wyrozumiała, cierpliwa, kochająca. W tym dniu chcemy mamie podziękować za wszystko, więc obdarowujemy ją prezentami, kwiatami... Chcesz przygotować dla niej jakieś ciasto, ale nie wiesz jak? Mój przekładaniec nie wymaga znajomości sztuki kulinarnej, dlatego każdy sobie z nim poradzi. Nie wymaga też pieczenia, po dwóch godzinach spędzonych w lodówce ciasto jest gotowe do spożycia.
Składniki:
1,5 opakowania słonych krakersów,
paczka biszkoptów około 20 dag,
0,5 l mleka,
0,5 kostki masła,
0,5 szklanki cukru,
2 łyżki mąki krupczatki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
400 ml śmietany kremówki 30-36%,
2 „śnieżki”,
20 dag krówek,
3 łyżki mleka,
łyżka masła,
cztery cząstki czekolady.
Jak przyrządzić?
Część mleka zagotować z połową szklanki cukru i połową kostki masła.
W pozostałej rozpuścić obie mąki i wlać do gotującego mleka.
Zagotować.
W tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów i na niej rozprowadzić masę budyniową.
Na masie budyniowej ułożyć warstwę krakersów.
Krówki rozpuścić z trzema łyżkami mleka i łyżeczką masła.
Tak przygotowaną masę rozłożyć na krakersach.
Położyć następną warstwę krakersów.
Śmietanę ubić na sztywno razem ze „śnieżką” i wyłożyć na wierzch.
Posypać startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jak podawać?
Po schłodzeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |