Sezon na młode warzywa w pełni, więc starajmy się go wykorzystać maksymalnie, bo każda potrawa z dodatkiem nowalijek pachnie świeżością i zachwyca delikatnością. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych, zawiesistych zup. Na ich miejsce wchodzą mocno warzywne zupy - krem, lekkostrawne, zdrowsze. Proponuję zupę na bazie młodej włoszczyzny, kalarepy i rzodkiewki. Młoda kalarepa, rzodkiewka przysmażona na maśle i dodana do zupy podkreślają smak.
Składniki:
2 młode kalarepy,
pęczek rzodkiewek,
2 ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
młoda cebula,
1 por,
kawałek selera,
łyżka masła,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonego koperku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokroić.
Wrzucić do 1,5 l wody i ugotować wywar.
Wywar przecedzić przez sito.
Dodać obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wrzucić połowę natki i koperku.
Doprawić solą i pieprzem, zmiksować.
Pozostałą część pora pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, kalarepkę w słupki.
Warzywa podsmażyć na maśle, uważając by masło nie przypaliło się.
Smażyć 2 minuty.
Następnie dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smażyć jeszcze 2 minuty.
Warzywa z patelni dodać do zupy i zagotować.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać pozostałą natką i koperkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |