Zupa krem z młodych warzyw

Przepis kulinarny
Zupa krem z młodych warzyw Zobacz 8 zdjęć

Sezon na młode warzywa w pełni, więc starajmy się go wykorzystać maksymalnie, bo każda potrawa z dodatkiem nowalijek pachnie świeżością i zachwyca delikatnością. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych, zawiesistych zup. Na ich miejsce wchodzą mocno warzywne zupy - krem, lekkostrawne, zdrowsze. Proponuję zupę na bazie młodej włoszczyzny, kalarepy i rzodkiewki. Młoda kalarepa, rzodkiewka przysmażona na maśle i dodana do zupy podkreślają smak.

Składniki:

2 młode kalarepy,
pęczek rzodkiewek,
2 ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
młoda cebula,
1 por,
kawałek selera,
łyżka masła,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonego koperku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokroić.

Wrzucić do 1,5 l wody i ugotować wywar.

Wywar przecedzić przez sito.

Dodać obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gotować do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania wrzucić połowę natki i koperku.

Doprawić solą i pieprzem, zmiksować.

Pozostałą część pora pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, kalarepkę w słupki.

Warzywa podsmażyć na maśle, uważając by masło nie przypaliło się.

Smażyć 2 minuty.

Następnie dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smażyć jeszcze 2 minuty.

Warzywa z patelni dodać do zupy i zagotować.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać pozostałą natką i koperkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Zupa krem z młodych warzyw: Podobne przepisy

Zupa krem z młodych warzyw: wypróbuj również

Powiązane Tematy