Szaszłyki grillowane lub z rożna stały się bardzo popularną potrawą w Polsce, zwłaszcza wiosną i latem. Tradycyjnie piekło się je nad ogniem, współcześnie najczęściej na grillu, w ogrodzie. Mój szaszłyk to zrolowane i nadziane mięso z piersi kurczaka w połączeni z rzadko grillowanym kalafiorem oraz soczystymi pieczarkami.
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka,
kalafior,
pół łyżeczki curry,
pół łyżeczki kurkumy,
30 dag pieczarek,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka masła,
2 młode cebule,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki świeżej bazylii,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso oczyścić.
Pokroić w cienkie paski.
Skropić cytryną.
Oprószyć solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Kalafiora podzielić na różyczki.
Włożyć na 5 minut do osolonego wrzątku.
Na patelni rozgrzać masło.
Włożyć kalafior, posypać go curry i kurkumą.
Smażyć 2 minuty.
Cebulę pokroić w krążki.
Na paskach mięsa układać cebulę.
Posypać ją pokrojoną natką i bazylią.
Mięso zwijać w roladki i nadziewać na przemian z kalafiorem i pieczarkami.
Ułożyć na tacy aluminiowej i grillować.
Jak podawać?
Podawać z sałatką z pomidorów i ogórkiem małosolnym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 24 zł |