W upalne dni nie musimy się męczyć gorącą zupą, najlepszym rozwiązaniem są chłodniki przyrządzane z surowych warzyw i owoców na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poza tym nie wymaga specjalnych umiejętności. Do chłodnika szczawiowego nie potrzeba wymyślnych produktów, młody szczaw jest ogólnodostępny i niedrogi. Zimna, kwaskowa zupa orzeźwia, a w połączeniu z jajkiem jest sycąca i energetyczna.
Składniki:
20 dag szczawiu,
jedna kostka bulionu warzywnego,
4 jajka,
duży ogórek,
pół pęczka dymki,
300 g gęstego jogurtu,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Liście szczawiu oczyścić, dokładnie umyć i pokroić.
Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach wody.
Dodać szczaw i gotować 5 minut.
Odstawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.
Dymki ze szczypiorkiem umyć i posiekać.
Ogórek pokroić w kostkę.
Natkę i koperek posiekać.
Do zimnego bulionu szczawiowego dodać połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
Wszystko zmiksować.
Do zmiksowanej zupy dodać jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka.
Jak podawać?
Po schłodzeniu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 16 zł |